Alles over een frikandel uit de airfryer

Een frikandel uit de airfryer is de makkelijkste manier om van dit oer-Hollandse snackicoon te genieten. Geen spetterende oliepan, geen nare luchtjes in huis — alleen een perfect gebakken frikandel met een lekkere bite. Of je nu een snelle lunch wilt, wat snacks serveert tijdens een borrel of gewoon trek hebt in iets hartigs: de airfryer is je beste vriend.
Hoe is een frikandel ontstaan?
De frikandel is niet meer weg te denken uit het snack assortiment, maar hoe is deze ontstaan? De frikandel is een typisch Nederlandse snack en heeft een interessante geschiedenis. Het ontstaan gaat terug naar de 20e eeuw en komt voort uit de innovatie in de snackindustrie. Oorspronkelijk werden gehaktproducten vaak gebakken of gefrituurd, maar producenten wilden een soort worst creëren die makkelijker te frituren was. Daarnaast was het belangrijk dat de worst langer houdbaar en neutraal van smaak was, zodat hij met verschillende sauzen gegeten kon worden.
De eerste frikandel werd in 1954 in Nederland ontwikkeld door de slager Jan Bekkers uit Dordrecht. Hij noemde het product in eerste instantie een frikadel, wat is afgeleid van het Franse woord fricandeau. Een fricandeau is een dun, mager, mals stuk varkensvlees uit de bil van een varken dat zowel warm als koud gegeten kan worden. In de opvolgende jaren werd de spelling aangepast naar frikandel en kreeg het product zijn typische langwerpige, bruine vorm.
De frikandel werd snel populair in Nederland en België, mede door de eenvoudige bereiding, lange houdbaarheid en de mogelijkheid om hem met allerlei sauzen te serveren. Denk hierbij aan de bekende frikandel speciaal met curry, mayonaise en uitjes.
Hoe lang moet een frikandel in de airfryer?
De baktijd hangt af van of je diepvriesfrikandellen of verse frikandellen gebruikt. Hieronder vind je een tabel die je kunt aanhouden:
| Type frikandel | Temperatuur | Tijd | Resultaat |
|---|---|---|---|
| Diepvries frikandel | 180°C | 8–10 minuten | Mooi bruin en warm van binnen |
| Verse frikandel | 180°C | 6–8 minuten | Goudbruin en sappig |
| Extra krokant (optioneel) | 190°C | +2 minuten | Extra bite, bruiner korstje |
Frikandellen die geschikt zijn voor de frituur, kunnen in de airfryer worden bereid. Je hoeft deze niet eerst te ontdooien; diepvries frikandellen kunnen direct in het mandje van de airfryer. Zet de temperatuur op 180°C en bak de frikandel ongeveer 8 tot 10 minuten, waarbij je halverwege het mandje even schudt voor een gelijkmatige garing. Zo wordt de buitenkant mooi krokant en blijft de binnenkant sappig. Om het beste resultaat te krijgen kun je de diepvries frikandel in sprayen met olie en deze 1 à 2 minuten langer bakken of de temperatuur licht verhogen naar 190°C. Op deze manier geniet je van een klassieke frikandel, maar dan een stuk gezonder en sneller klaar dan uit de frituur.
Is een frikandel uit de airfryer gezonder dan frituren?
Een frikandel uit de airfryer is gezonder dan een gefrituurde frikandel. Dit komt doordat de airfryer werkt met hete lucht in plaats van olie, waardoor je nauwelijks extra olie of vet hoeft toe te voegen. Bij frituren neemt de frikandel vet op uit de olie, wat zorgt voor extra calorieën en verzadigd vet. In de airfryer blijft de frikandel lekker krokant van buiten en sappig van binnen, maar bevat hij gemiddeld 20 tot 30% minder vet en calorieën. Bovendien ontstaan er bij airfryen geen schadelijke stoffen of transvetten zoals bij veelvuldig gebruikte frituurolie. Zo geniet je van een klassieke snack met bijna dezelfde smaak en textuur, maar op een gezondere manier.
Niet alleen is de frikandel tegenwoordig speciaal voor de airfryer gemaakt, maar zijn ook andere populaire airfryer snacks ontstaan. Denk hierbij aan de kroket, bitterballen, kaassoufflé, bamischijf en nasibal.